Maak zelf gratis je eigen QR-code

Een QR-code is een twee dimensionale streepjescode. Een streepjescode of barcode is de benaming voor een op eenvolging van lijnen of blokjes die een code geven die door een scanner (electronische lezer) gelezen kan worden. De QR-code werd ontwikkeld om snel decodeerbaar te zijn en de QR letters staan dan ook voor de afkorting Quick Response.

De code werd oorspronkelijk gebruikt voor auto onderdelen. Maar deze wordt nu gebruikt om allerlei producten te identificeren en om informatie door te geven. De QR-code wordt onder andere gebruikt op visitekaarten, tickets, boarding passen, artikelen in tijdschriften, formulieren, facturen, product verpakkingen en posters.

Veel intelligente apparaten zoals telefoons (smartphones) en tablets beschikken over camera's en internettoegang. Voor deze apparaten zijn QR-code-scanner applicaties verkrijgbaar. Deze scanners kunnen de QR-code direct realtime van een camera lezen of deze uit een gemaakte foto terug lezen.

Naast het lezen zijn de applicaties ook in staat de inhoud van de QR-code te analyseren en deze binnen de telefoon te gebruiken. Zo kunnen kunnen via de code website lokaties (URL), emailadressen, contactinformatie (vCards), agenda afspraken, gps locaties, sms berichten, telefoonnummers en teksten naar de telefoon worden over gedragen. Na het lezen en analyzeren van de QR-code kan met een druk op de knop de inhoud van de code overgebracht worden naar de webbrowser, agenda of navigatie applicatie of de maker van de code kan direct worden gebeld. Dit gaat snel en zonder fouten

QR-codes worden ook gebruikt om papierloos te werken. Een (vliegtuig) maatschappij stuurt na aankoop van een ticket een QR-code naar een telefoon (of ander smart-device) van een klant. De klant meldt zich met zijn telefoon bij een controle punt, toont de QR-code op het telefoonscherm en vervolgens wordt de QR-code door een (industriƫle) scanner gelezen en gecontroleerd.

De QR-code is robuust doordat er een fout correctie techniek aangebracht is. Hierdoor kan deze zelfs correct worden gelezen als de code beschadigd is geraakt.

De code kent verschillende fout correctie typen (in volgorde van toenemende sterkte): L, M, Q en H. Een sterkere fout correctie type is meer robuust maar levert ook een grotere QR-code op.

De code kent verschillende modes om de gegevens efficient en compact te kunnen bevatten: numeriek, alfanumerkiek, kanji en binair. De binaire mode kent verschillende submodi voor verschillende talen of symbolen de code efficient kunnen houden. De keuze van de mode hangt af van de informatie die overgebracht moet worden.